Едукација

Ромскиот професор од Универзитетот во Тексас, награден со признание за честа од британската кралица Елизабета Втора

Британската Кралицата на Јан Хенкок му додели титула од Високиот ред на Британското кралство за неговата работа за проучување на ромската култура и нејзините луѓе, кои многумина погрешно ги нарекуваат како Цигани.

Во продолжение на книгата на Јан Хенкок од 2010 година, "Опасност! Образован Ром ", неговиот уредник го опиша Ханкок како" необичен човек ". Сега професорот по англиски јазик и лингвистика на Универзитетот во Тексас во Остин ја прифати наградата што понатаму го издвојува од просечен научник: Во декември, кралицата Елизабет II од Британија го назначи како офицер на Најдоброто со Орден на Британското кралство.

Хенкок вели дека својата академска кариера ја започнал со изучување на креолскиот јазик, но потоа се префрлил на изучување на ромски студии откако почнал да го посетува Универзитетот во Тексас.

"Ромскиот јазик е вистинскиот збор за популацијата Роми каде другите погрешно ги нарекуваат како Цигани е", вели Хенкок.
Хенкок, кој и самиот е Ром, вели дека неговите ученици погрешно разбрале што значи "Цигани" во прв план.
"Неколкумина ученици кои се појавија во прва студиска класа по ромски јазик беа необично облечени кои асоцираше на ромската традиција и имаа мониста, обетки и долги фустани", вели Хенкок. "Кога потоа дознаа дека тоа е многу посериозен курс од тоа, изгубив голем број ученици".

Дел од тоа недоразбирање, вели тој, произлегува од многуте негативни стереотипи кон Ромите. Тие често се смета дека се на маргините на општеството, и се поврзани со гатање , крадци на деца и сл, вели Хенкок. Дури и некои од неговите колеги првично се спротивставија на неговите напори да го проучат ромскиот народ како официјална, посебна култура.
"Ако ние како население не можеме да го сфатиме сериозно, тогаш проблемите со кои се соочуваме не може да се сфатат сериозно", вели Хенкок.

 

Link: http://www.texasstandard.org/stories/ut-romani-scholar-honored-by-britains-queen-elizabeth-ii/

Системски решенија за решавање на проблемите на Ромите

Само 2.1 отсто од децата Роми се вклучени во предучилишното образование во Република Северна Македонија, но оваа бројка ќе се зголемува.

Министерство за труд и социјална политика направи освежување на системот, затоа што сите реформи кои ги реализираме се однесуваат најмногу на сиромашните граѓани „Република Северна Македонија има само 30% од деца опфатени во предучилишното образование, односно тоа значи и помал број вклучени деца Роми од 2,1 отсто.

Позитивните ефекти кои досега ги дадоа имплементираните проекти и систематизацијата на дел од нив во јавни политики финансирани од државата се најголем доказ дека постигнувањата кај учениците Роми не заостануваат во споредба со другите ученици не-Роми кога им се обезбедуваат неопходни услови и поволни можности за образование.

Според него, новата стратегија на Ромскиот Образовен Фонд, 2021-2030 година, се темели на три стратешки цели, односно добри резултати од учењето и транзиција на пазарот на трудот и јавното

Во Србија сеуште на училиште ги учат децата кои се „Циганите„

Иако на сите им е добро познато и воедно заведено на национално и интернационално ниво дека терминологијата „Цигани„ уште од 1971 година е заменета со терминологијата „Роми„, таа воопшто на повеќе места и начини не се употребува.

Доказ за тоа е и во Србија во ОУ. Јосиф Панчиќ во Белград., каде наставничката на учениците од второ одделение им ја поделила приказната „Циганот и дињата„. Претпоставка е дека наставничката сакала на децата да им сподели некои наворученија кои можат да произлезат од такви приказни. Но во тоа одделение имаше и еден ученик од Ромска националност, и може да се запрашате, како се чувствувало тоа дете?

Токму во пресрет на 8 Април Интернационалниот ден на Ромите, наместо да им даде некоја задача на тие деца да научат нешто повеќе за Ромите и елиминирање на пежоративот „Цигани„ па да научат нешто повеќе за Јул Бринер, Чарли Чаплин , за Рони Вуд, Ава Гарднер или Хоакин Кортес и сл.
До која крајност се оди во се поголемата стигматизација и антиромско расположение. Типичен пример за тоа е и овој пример од Србија. Па до кога?

Објавен Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта

Конкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта за учебната 2019/2020 година, обезбедува вкупно 35.690 ученички места и тоа 24.581 на македонски наставен јазик, 10.123 на албански наставен јазик, 952 на турски наставен јазик и 34 на српски наставен јазик.

Бројот на ученици запишани во деветто одделение во учебната 2018/2019 година е 20.030 ученици.

За стручно образование во четиригодишно траење предвидени се 18.365 слободни места, за стручно образование во тригодишно траење се предвидени 5.490 слободни места, додека за стручно образование во двегодишно траење предвидени се 408 слободни места. За гимназиско образование предвидени се 10.713 слободни места.

Првото пријавување и запишување на учениците се врши на 17 и 18 јуни 2019 година.
Второто пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 24 и 25 јуни 2019.
Третото пријавување и запишување на учениците ќе се врши на 1 јули 2019 година,
Конкурсот е објавен на http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursi

 

FaLang translation system by Faboba

Од 5 Ноември 2022 достапен документарниот филм на СП БТР „Небо, Точак, Земја„ на Max TV и Max TV GO со пребарување –Видеотека

Сакам да речам

6-to Romano Čhavorikanoo muzikakoro festivali 
„Čhavorikano Suno 2022“ – SP BTR

6-ти Ромски Детски музички фестивал
„Детски Сон 2022„ – СП БТР

6th Romani Children's Music Festival
"Children's Dream 2022" - SP BTR

Momentalno Online

Имаме присутни 131 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот