Социјала

Да се застане против протестниот марш на десничарите од Унгарија планиран за 21 мај годинава

Во Унгарија на 21 мај е најавен протестен марш на екстремните десничари од Унгарија организиран од десничарската организација на Бетјар Серег.

Тие се познати по својата Анти Ромска реторика и омраза кон Ромското малцинство кои живеат во Унгарија .

Инаку тие се познати по своите застрашувачки маршеви загрозувајќи невина популација вклучувајќи ги цели семесјтва па и деца. Инаку ова движење претходно беше позната како „Унгарска гарда„ паравоена организација која е веќе и со закон забранета.
Инаку тие тој марш ќе го искористат за да је пласираат нивната теорија против т.н. „Ромски Криминал„, „Ромски Терор„ и слично.

Такво нешто во Унгарија не постои туку се работи за „индивидуални криминални дејствија кои немаат никаква блискост со генерализирање на едно цело малцинство .
Инаку исто така да потсетиме дека во Унгарија има закон, правен систем и надлежни институции кои треба да ги решаваат тие задачи, а тоа е полицијата, а не преку некои паравоени и нелегални партиски полиции и групи.

Затоа и се бара од Унгарската влада да ги заштити своите граѓани од екстремно десничарските паравоени гарди кои го загрозуваат унгарското општество вклучувајќи ги и сите граѓани во рамките на тие граници.

Воедно и Интернационалната Ромска Унија - ИРУ на чело со нејзиниот претседател Зоран Димов испраќа апел до Унгарската Влада да се придржува кон своите законски обврски за заштита на граѓаните вклучувајќи ја тука и Ромската заедница во Унгарија.

Истражување: Да се остане или да се замине надвор од државата ? Од Македонија желба за иселување има кај 73% од граѓаните

Во една направена анализа насловена како „Студија за младите од ЈИЕ„ направена од ФЕС и ЦеСИД во една од земјите од нашето соседство, според економскиот и општествениот статус колку граѓани од матичните држави би останле да живеат во државата каде се во моментото или да заминат некаде во странство од економски или други причини. резултатите се повеќето за заминување отколку за останување.

Анализата покажува дека меѓу анализираните 10 држави од Југоисточна Европа, на врвот е Србија каде 75% од граѓаните би заминале, додека само 25% би остнале да живеат во неа.

Веднаш на второ место се од Македонија каде 73% би заминале додека 27% би останале.

И останатите држави како што се Албанија, Словенија, Црна Гора и Босна процентот е од 66 до 62% кои сакаат да си заминат, на Косово 58% , додека Бугарија , Хрватска и Романија тој процент е од 30 до 34%.

Извод ќе се вади во градот каде што живеете, а не каде што сте родени

Владата на својата последна седница ја усвои информацијата за електронско поврзување на 76 матични подрачја со електронскиот матичен регистар на Управа за водење на матични книги.

Од воспоставувањето на електронскиот матичен регистар до сега направено е електронско поврзување на 82 матични подрачја и на тој начин овозможено е граѓаните без оглед на нивното место на раѓање и место на живеење да поднесат барање за издавање извод во градот каде живеат, а истиот по електронски пат да се обезбеди од градот каде е родено лицето.

Со ова поврзување овозможено е Дипломатско-конзуларните претставништва на Северна Македонија електронски да се поврзат со матичните подрачја на Управата за водење на матичните книги и изводите кои се бараат од страна на граѓаните кои живеат во странство да ги добијат во побрз временски интервал.

Централизираноста на податоците и оптимизирањето на бизнис процесите во Управата ќе отворат широк спектар на можности во делот на имплементирање на Европските регулативи и зголемување на ефикасноста во администрацијата, е заклучокот на седницата на Владата по оваа точка.

Дали постои трговија со органи во Македонија?

За жал трговијата со органи во нашето казнено закондавство не е инкриминирана како посебно кривично дело, туку е содржана во Законот за земање и пресадување на делови од човечко тело заради лекување и е елаборирана преку кривичните дела трговија со луѓе и недопуштено пресадување делови од човечко тело.

Борбата против трговијата со органи, односно со организираниот криминал бара посветеност и соработка со државите од кои се тргуваат и државите во кои се продаваат.

Прочитајте подолу за да дознаете седум шокантни факти за трговијата со органи.
1. Заробени луѓе.
Според книгата на обвинителот на ОН за воени злосторства, Карла дел Понте, припадниците на Ослободителната војска на Косово заробила  стотици луѓе заради присилно одземање на нивните органи.
Органите потоа биле пренесени во странски клиники за трансплантација.

2. Трговија со органи на деца.
Истрагата започнала во Мозамбик откако неколку локални групи за човекови права и Бразилската мисија во Нампула ги известила властите дека на многу деца им недостасувале витални органи, а за некои деца се верувало дека починале како резултат на отстранувањето на нивните органи.
Се верувало дека повеќето од собраните органи се праќаат во близина на Јужна Африка и за трансплантација и за верски обреди. Исто така, имало и извештаи за деца кои се киднапирани и убиени за нивните органи во Јужна Америка. 

3. Запрепастувачката цена за откуп на бубрези.
Според проценките на Светската здравствена организација од 2003 година, цената на бубрегот се движел од 700 долари во Јужна Африка до повеќе од 30,000 американски долари во САД, при што многу други земји плаќале меѓу 1,000 и 10,000 американски долари за бубрезите.

4. Продавачите не покажувале грижа за пациентите со отстранети органи.
Многу од бубрезите на црниот пазар што се продаваат насекаде низ светот ги прават сиромашните луѓе раниливи и во очајна потреба од пари.
Купувачите вообичаено плаќале само дел од износот и не добивале медицинска грижа за нивно закрепнување. Овие донатори честопати биле ослабнати од недостатокот на грижа и не се опоравувале целосно.

5. Влезете на лекарски преглед, останете без бубрег.
Во Египет, еден метод на шверц со органи се вртел околу шемата за вработување. Млади мажи биле ангажирани за работа и биле испратени на лекар за да се испита нивното здравје. Младите луѓе се буделе во болница во болка со еден бубрег помалку.
Жртвите на оваа шема се соочиле со закани за насилство кога поднеле обвиненија против оние кои го извршиле кривичното дело.

6. Трговијата со органи е легална само во една земја.
И покрај високите бројки и неконтролираното непочитување на законот, трговијата со органи е нелегална во сите освен во една земја во светот. Во Иран, продажбата на органите е легална и внимателно следена.
Практиката на трансакции со правни органи ја елиминирала листата на чекање за оние кои чекале бубрег и обезбедиле зголемување на донациите од постморталните органи.

7. Аукција на бебиња заради органи.
Три украински жени биле уапсени во Италија по аукцијата на нероденото дете на една од жените. Мајката на бебето го продала нејзиното неродено дете за 350.000 евра (околу $ 500.000 американски долари).
Официјалните лица веруваат дека бандата на жените ја извршиле истата трансакција со други бебиња, понекогаш продавајќи ги за нелегални посвојувања, а понекогаш и за нивните органи.

FaLang translation system by Faboba

Сакам да речам

TV BTR NACIONAL

Momentalno Online

Имаме присутни 422 посетители кои го читаат ROMATIMES.NEWS

o Vakti

 booked.net

Најпопуларни

Golden Wheel - Entry Application Form

Flag Counter

Нашиот бројач брои од 13.01.2019
Брои исти посетители од кои земји го гледаат нашиот портал
Најдоле има вкупно колку е посетен порталот